Op donderdag 23 februari organiseert de Atlantische Commissie in samenwerking met de Universiteit Leiden en Jonge Atlantici een bijeenkomst over de oorlog in Oekraïne, de toekomst van de Europese veiligheid en de rol van Nederland.

Met de Russische inval in Oekraïne in de nacht van 23 op 24 februari 2022 is de oorlog teruggekeerd naar het Europees continent. Eén jaar na dato, op 23 februari 2023, reist de Atlantische Commissie samen met toonaangevende politici, beleidsmakers, experts én studenten door het nieuwe geopolitieke landschap. Minister van de Defensie Kajsa Ollongren opent de bijeenkomst, gevolgd door een paneldiscussie met o.a. Hubert Smeets (Raam op Rusland/NRC Handelsblad), Kolonel Han Bouwmeester (Ministerie van Defensie/NLDA), Willemijn Aerdts (Universiteit Leiden) en Bob Deen (Clingendael), gemodereerd door Sophie Derkzen (VPRO).

Vanuit de spreekwoordelijke trein beschouwen we de gebeurtenissen en verschuivingen van de afgelopen periode. Hoe is onze veiligheidsomgeving veranderd ten opzichte van een jaar geleden? In welke fase is het conflict beland en waar beweegt het naar toe? Why should we care?  We maken kennis met onze reisgenoten en de verwachtingen van internationale partners – binnen de NAVO, de EU en daarbuiten. Om stil te staan bij de belangrijke besluiten van de komende maanden stappen we uit op tussenstations; in Kiev, Washington, Brussel en Vilnius, in de aanloop naar de volgende NAVO-top op 11 en 12 juli. Ook Nederland zal koers moeten kiezen. Hoe steunen we Oekraïne ook in de toekomst? Wat is daarvoor nodig? En welke verantwoordelijkheden wil en kan Nederland op zich nemen?

Deze bijeenkomst vindt plaats in Wijnhaven Den Haag van 17.00-19.00 uur en wordt georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Leiden.

Aanmelden kan via de website van de Atlantische Commissie

Verslag bijeenkomst

Lees hieronder een kort verslag van de bijeenkomst

Minister Ollengren
Minister van de Defensie Kajsa Ollongren opent de bijeenkomst

Ollongren waarschuwt: met oorlog in Oekraïne staat ook onze vrijheid op het spel

 

“De Oekraïense krijgsmacht houdt stand: moedig, trots en vastberaden. En wij steunen hen. Het komt nu aan op volhouden, versnellen en vooruitdenken.” Dat zei minister Kajsa Ollongren vandaag in Den Haag voor een stampvolle zaal met zo'n 300 studenten, wetenschappers en andere belangstellenden. Ze waren op initiatief de Atlantische Commissie, Universiteit Leiden en de KVBK bijeen gekomen. Op de agenda stonden de oorlog in Oekraïne, de toekomst van de Europese veiligheid en de rol van Nederland.

“Samen met onze bondgenoten verdedigen we het NAVO-grondgebied”, vervolgde Ollongren. “We schrikken Rusland af, trainen Oekraïense militairen, verzamelen bewijs voor oorlogsmisdaden en leveren wapens en munitie aan Oekraïne.”

Ollongren verduidelijkte waarom ze dit tot haar gehoor zei. “Omdat onze betrokkenheid bepaalt wie deze oorlog wint. Jullie betrokkenheid. De Oekraïners vechten op de grond. Zij verdedigen hun land en betalen de hoogste prijs. Maar daarmee alleen redden ze het niet.”

 

Afgedwongen besef

Op 24 februari vorig jaar stond Europa op. “Het Europa, waar oorlog tot het verleden leek te behoren”, voegt de minister toe. “Het Europa, waar miljoenen zoals jullie opgroeiden in een tijd van globalisering, van welvaart, hoop en handel.” Ollongren haalde aan dat Europa niet toekeek, maar in actie kwam. “Militaire steun kwam op gang en net als in Nederland groeiden de Defensiebudgetten in andere Europese landen. In het afgedwongen besef dat onze vrijheid niet gratis is.”

 

Volgende op het lijstje

84% van de Nederlanders staat achter de huidige steun voor Oekraïne. 88% steunt de NAVO, zo bleek vorige week uit onderzoek van de Atlantische Commissie.
Ook in de Tweede Kamer is breed draagvlak voor de militaire steun. “En waarom eigenlijk?”, vroeg Ollongren. “Omdat ook onze vrijheid op het spel staat. Als we hier geen grens trekken, waar ligt dan de grens? Dan zijn Moldavië en de Baltische Staten de volgende op het lijstje van het gedroomde imperialistische Groot-Russische Rijk. En reken maar dat China en andere regimes meekijken. Komt Poetin hiermee weg, dan is de wereld zoals we die kennen geen gegeven maar een kaartenhuis”, waarschuwde ze. “Daarom is deze oorlog ook onze oorlog. Jullie oorlog.” Wat Ollongren betreft mag deze oorlog niet wennen. “Laten we elkaar blijven uitleggen waarom dit ook onze oorlog is”, riep ze op. "Waarom het belangrijk is dat we Oekraïne blijven steunen. Uitleggen wat er op het spel staat. In de strijd voor blijvende betrokkenheid zijn wij allen ambassadeur.”

De volledige toespraak alsmede een videoboodschap van de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov en een filmpje over hoe drie Nederlandse militaire betrokken zijn bij de oorlog is te vinden op de site van het Ministerie van Defensie.