De Battlefieldtour start in Roermond. Tijdens een stadswandeling van ongeveer anderhalf uur neemt onze gids ons door middel van verhalen, foto's en kaarten mee door het Roermond van de Tweede Wereldoorlog. Hierna verplaatsen we ons naar het Het Oorlogsmuseum Overloon. Dit museum presenteert de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. U ziet hier hoe het zover heeft kunnen komen dat in vijf jaar tijd meer dan vijftig miljoen mensen hun leven verloren, maar ook hoe de onderdrukte bevolking vindingrijk met beperkingen en tekorten omging. Er is aandacht voor het verzet, maar ook voor de vervolging. Ten slotte wordt er natuurlijk ook aandacht besteed aan de bevrijding, met speciale aandacht voor de Slag bij Overloon. De derde stop is de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn. Ysselsteyn is de laatste rustplaats voor bijna 32.000 overledenen. Dit zijn grotendeels Duitse militairen maar ook Nederlandse collaborateurs liggen hier begraven. De battlefield tour wordt afgesloten met en standswandeling door Venlo.Venlo is bekend vanwege het Venlo-incident waarbij twee Britse Secret Intelligence Service agenten door de Duitse Sicherheitsdienst uit het neutrale Nederland werden ontvoerd alsmede de vele bombardementen op de stad. De battlefield tour heeft een divers programma waarbij de KVBK een divers beeld van de oorlog in Noord en midden Limburg probeert te schetsen.

 

Kosten

Voor leden zijn er geen kosten verbonden aan de battlefield tour. Niet-leden betalen €35.00

Inclusief

  • Verplaatsing per bus tussen de diverse locaties
  • Toegang tot het oorlogsmuseum Overloon
  • Twee stadswandelingen
  • Koffie bij de aankomst
  • Lunchpakket.

Startpunt en tijd

Tussen 09:45 en 10:15 verzamelen wij in Brasserie de Lobby van Hotel Roermond. Brasserie de Lobby ligt aan het stationsplein 9 in Roermond. Na de stadswandeling brengt de bus u terug naar Roermond.

Hotel Roermond ligt tegenover NS-station Roermond. Ook met eigen vervoer is Roermond goed te bereiken. parkeren kan in Parkeergarage Stationspark, Maria Theresialaan 12 , 6042 AK Roermond.

Verslag van de battlefield tour

 

Op zaterdag 28 oktober hebben 25 leden deelgenomen aan de battlefield tour noord en midden Limburg. De battelfield tour begon in Roermond waar we tijdens een anderhalf uur durende stadswandeling werden meegenomen door het Roermond van tijdens de oorlog. Onze gids had foto's meegenomen waarop de verwoesting van Roermond goed te zien was. Door deze foto's te vergelijken met de huidige situatie was dit extra indrukwekkend.

Na de stadswandeling vervolgden we onze weg per bus naar het oorlogsmuseum Overloon. Onderweg kon er genoten worden van een traditionele LuPa. Het museum in Overloon heeft een grote collectie aan rijdend materieel. Daarnaast gaat het in op de slag bij Overloon en kan je ervaren hoe het geweest moet zijn om als burger te moeten schuilen tijdens deze slag. Ook hier kregen wij een rondleiding door een gids die deze voertuigen tot in detail kende.

Bijzonder was het bezoek aan de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn. Op Ysselsteyn liggen 31.714 Duitse soldaten begraven.

Tot slot brachten we een bezoek aan Venlo. Onze gids ging hier in op de gebeurtenissen in zijn stad tijdens de oorlog. Ook het beruchte Venlo incident passeerde de revue.